Francuska sprečava bacanje garderobe. Kao nastavak mera zakona iz 2016, kada su potpuno zabranili bacanje hrane. Slika preuzeta sa sajta unsplash. Autor Becca Mchaffie.
Sprečava bacanje garderobe. Francuska kao nastavak mera zakona iz 2016, kada su potpuno zabranili bacanje hrane. Slika preuzeta sa sajta unsplash. Autor Becca Mchaffie.

Francuska nastavlja poteze iz 2016

Francuska sprečava butike da bacaju garderobu. Ta Evropska država je istrajna u svojim odlukama da se izbori sa bacanjem smeća i smatra da se neiskorišćena garderoba može humanije upotrebiti.Donošenjem ovih zakona, Francuska će nastaviti borbu, započetu 2016 godine u cilju zaštite životne sredine. Vlada je tada zabranila bacanje hrane i uslovila zakonskim merama restorane, a i druge proizvođače, da hranu koja nije prodata doniraju.

Pre dve godine su imali velikih problema sa beskućnicima koji su bili u potrazi za hranom. Vlasnici prodavnica i restorana su se žalili na sve veći broj ljudi koji rovare po njihovim kontejnerima. Država je ubrzo donela zakon kojim se problem rešio doniranjem hrane kuhinjama za beskućnike.

Bacanje hrane i garderobe u brojkama

Bacanje hrane nije samo problem za Francusku. U prošloj godini se u svetu bacilo 1.3 milijardi tona hrane! Ta brojka predstavlja grubo govoreći 30% od ukupne godišnje proizvodnje hrane na globalnom nivou. Samo u francuskoj se bacalo 10 miliona tona godišnje.

To je gubitak od 16 milijardi evra godišnje. Što je još važnije, ta količina bačene hrane bi mogla da nahrani 2 milijarde ljudi. Za primer, u svetu je 800 milijardi gladnih, što je opet za 300 miliona manje nego pre 30 godina.

Dalje, za proizvodnju jedne pamučne majce se navodno u celokupnom procesu potroši 2500l vode. Čovek tu količinu u proseku popije za 2.5 godine. Planeti ponestaje rezervi pitke vode i banalna je činjenice da se toliko litara vode potroši za proizvodnju jedne pamučne majce.

Zašto su važni ovi potezi francuske vlade

Francuski premijer Eduard Filip je rešio da stane na put svemu tome i sprovede zakone, koji će omogućiti takozvanu “kružnu ekonomiju“. Rok za donošenje zakona je 2019 godina. Zbog čega je to tako veliki problem za ovu republiku? Godišnje bace oko 1 milion tona garderobe, a samo 22.9% od tog broja ide na ponovnu upotrebu, odnosno reciklažu.

Kako “Fashion Network“ još navodi, to je 20% od ukupnog broja koji cela Evropa godišnje baci. Dakle, problem bacanja garderobe jeste veliki. Donošenjem zakona i sprečavanjem bacanja, mogli bi se ne samo smanjiti finansijski gubici, nego i obući beskućnici.

Donošenjem zakona koji bi sprečili bacanje garderobe bi se smanjili finansijski gubici, ali bi se moglo pomoći i brojnim beskućnicima. Slika preuzeta sa sajta Unsplash. Autor: Matt Collamer
Donošenjem zakona koji bi sprečili bacanje garderobe bi se smanjili finansijski gubici, ali bi se moglo pomoći i brojnim beskućnicima. Slika preuzeta sa sajta Unsplash. Autor: Matt Collamer

Ceo proces oko donošenja ovih zakona je započet prošle zime, kada je Natalija Beuval postavila fotografiju jedne francuske radnje kako uništava odeću. Ona je tada rekla kako bi se ta odeća mogla iskoristi za dobrotvorne svrhe.

Francuska je dobar primer za sve nas

Ovi mali, ali važni koraci koje Francuska preduzima su značajan primer za ceo svet. Time je država postala lider u Evropi po smanjenju otpada, iako postoji još mnogo toga da se uradi. Potrebno je osvestiti ljude i ohrabriti ih da više vode računa o svojoj okolini. Uglavnom čujemo: “Šta ja kao pojedinac mogu da promenim“. Te reči nose strašnu energiju, prvo zbog neznanja u kom živi ta osoba, a drugo zbog uticaja na one koji to slušaju. Pojedinac je važan, jer kada 1000 pojedinaca baci flašu, onda je to veliko zagađivanje.

Zato moramo postati odgovorniji prema sebi i prema okolini. Danas je popularno učenje da sebe volimo najviše, da ne marimo za druge i da se skoncentrišemo na isključivo sopstveni rast i razvijanje. Mi smo deo zajednice. Čovek je socijalno biće i otuđivanjem od zajednice i prirode strada i duh i um čoveka.

Sledeći put kada krenete da bacite flašu na travnjak u parku ili garderobu koja vam ne treba, setite se sledećeg:  U Srbiji za 10kg plastike možete zaraditi 1000 dinara. Garderobu možete pokloniti i tako ćete se osećati bolje i vi i osoba kojoj ste pomogli.

Zaprati nas na instagramu!