Kada i kako je najbolje postavljati slike na Instagram?

Instagram je trenutno najmoćnija mašinerija reklamne industrije, ukoliko posedujete biznis bilo koje vrste, poznata ste ličnost ili prosto želite da povećate broj svojih pratilaca i njihove aktivnosti, trebalo bi da razmislite o ispravnom korišćenju te društvene mreže. Za one kojima je to važno, napravili smo istraživanje, zasnovano na analizi preko 30 svetskih biznis magazina!Kada i kako je najbolje postavljati slike na Instagram? Photo by Jakob Owens on Unsplash
Kada i kako je najbolje postavljati slike na Instagram? Photo by Jakob Owens on Unsplash

Sada ćemo pisati o tome kako je najbolje postavljati, da bi algoritam igrao na vašoj strani. Potrebno je da imate u vidu sledeće:

  1. Lokacija
  2. Hashtags – oznake
  3. Vreme
  4. Tekst
  5. Sadržaj i kvalitet

Najpre da pojasnimo šta predstavlja taj čuveni algoritam

Insta Algoritam je program poput Google-a. On filtrira sadržaj i uči o ponašanju korisnika društvene mreže tako što analizira njihove privatne fotografije, fotografije na mreži, prati šta oni pretražuju i tako uspeva da im kasnije prikaže relevantan sadržaj koji je u skladu sa njihovim interesovanjima. Koliko puta Vam se desilo da pričate sa nekom osobom o recimo nekom gradu i odjednom vaša početna stranica je ispunjena slikama tog grada? Zvuči čudno zar ne. Setite se da je Instagram tražio pristup vašoj kameri, galeriji, mikrofonu.

Lokacija

Lokacija predstavlja snažan faktor odjeka vaših postova. Prosto je tako, možemo da kritikujemo, ali algoritam zna da je popularni kafić interesantniji velikoj većini od selfija sa vaše terase. Isto tako prati važna dešavanja, gradove i države koji nisu u skladu sa vašom stalnom adresom i postavlja ih prve i duže drži na početnoj strani. Naročito važi za biznis stranice.

The Business Land sadrzaj
Algoritam će pre izbaciti sliku iz muzeja, nego selfi sa šoljom kafe. Photo by Igor Miske on Unsplash

Hashtags i Instagram

Hashtags je engleska reč za oznake na fotografijama, odnosno ono što najprostije definiše sadržaj na njima. Mnogi ih nepravilno koriste i postavljaju preko 10 i više tagova koji nemaju nikakve veze sa sadržajem. Istraživanja pokazuju da je najbolje postaviti 4 – 5 tagova i to usko povezanih sa temom.

*Ako baš želite više, napravite u “Notesu“ na vašem telefonu razmak sa tačkicama i dole napišite više tagova. Primer:

.

.

#Love #Instagram #Money #Business #People #Serbia

Vreme – kada je najbolje postavljati fotografije

Prošle godine je preko 50% svetski najpoznatijih menadžera pisalo i potenciralo da je najbolje vreme za postavljanje izmedju 19h i 21h. U 2018 su se tu neke stavke dodale, pa tako sada tvrde da je najbolje vreme između 11h i 13h. Posebno obratite pažnju na to da postavljate u tačno određeno vreme svaki dan i da imate kontinuitet!

Huffington Post kaže da angažovanost pratilaca doživljava svoj pik sredom, dok TrackMarven tvrde da je to ipak ponedeljkom između 18 – 19h.

* Na Instagram-u postoji opcija da se prebacite na biznis nalog, ono vam daje uvid u vreme kada su vaši pratioci najviše aktivni, a isto tako vam i pokazuje koji sadržaj je privukao pažnju, koliko godina imaju itd.

Tekst

Tekst u opisu fotografije nije toliko važan i zavisi od vaše publike, neke stranice koje okupljaju recimo ljubitelje Formule1 je logično da neće postavljati srceparajuće tekstove. Ne mešati babe i žabe, biti racionalan.

Sadržaj

Ovde je potrebno znati kakvu publiku vaš nalog broji, odnosno da li vodite svoj privatni nalog gde su vaši prijatelji ili posedujete svoj poslovni nalog ili prosto stranicu o filmovima. Posebno treba istaći uspeh popularne domaće stranice na Instagramu neguj mo srbski, koji su na originalan način došli do jedne od najpopularnijih stranica na Balkanu.

Instagram prepoznaje elemente na fotografiji i određuje njihovu popularnost. Photo by Elijah O’Donell on Unsplash

Istraživanje je rađeno na osnovu informacija od preko 30 svetski najpoznatijih magazina i stručnjaka, između ostalog su korišćeni izvori “Forbes“, “Business Insider“, “Bloomberg“ i mnogi drugi.

Autor: Marko Krstić

Zaprati nas na instagramu!