Postoji jedan neologizam koji su naučnici nazvali “Kofa sa krabama“, odnosno drugi izraz koji se češće upotrebljava u tim krugovima je “Mentalitet kraba“. O čemu se zapravo radi?Termin “Mentalitet kraba“

Nastao je prilikom istraživanja ljudskih odnosa i načina na koji modernizacija i progres ljudskog društva kao celine biva blokiran i opstruisan. Naučnici su istraživali interesantnu pojavu među krabama i uspeli da metaforički objasne slično ponašanje u ljudskom rodu. Ono opisuje egoistično, ograničeno mišljenje čiji temelj je “Ako ja ne mogu, ne želim ni ti da uspeš“.

Šta su zapazili u kofi?

Naime, u kofi punoj kraba zapaža se strah i izgubljenost. One se pomeraju, posmatraju novonastalu situaciju i iznenada se jedna počne isticati. Jedna kraba reši da pokuša da izađe, ona se penje preko drugih kraba i skoro pa uspeva. I uspela bi da nije bilo čega? Drugih kraba da se kače na nju i vuku je na dno.

mentalitet kraba
Mentalitet Kraba

Kada čovek pokuša da ostavi pušenje i okolina mu govori: “Ma ti ćeš opet propušiti, ne zavaravaj se.“ – mentalitet kraba.

Kada već odrasli pojedinac odluči da se usavršava i ide na dodatno obrazovanje radi povećanja plate ili unapređenja i okolina mu govori: “Za čega će ti sad to?“ – mentalitet kraba.

Dakle kraba da bi uspela da izađe iz kofe, mora da pređe preko drugih kraba i izbori se sa onim jedinkama koje su zakačene na nju ili je vuku dole.

Mentalitet tipa: “Samo da komšiji crkne krava“

Ova pojava je prisutna doslovno na svakom nivou ljudske organizacije i svuda postoje “krabe“ na bilo kom mestu na planeti ćete pronaći takve ljude. Sputavaju progres i pokušavaju da ga sruše. Oni koji su na dnu iz sopstvenog očaja i usamljenosti vuku svoju okolinu na isto mesto i sputavaju ih ne bi li osećali olakšanje zbog deljenja iste sudbine. Komšije se takmiče ko će imati bolji travnjak, ali i otvoreno ponekad žele da recimo napakoste novom psu svoga komšije, jer eto, previše laje štene.

mentalitet kraba, photo by rawpixel
mentalitet kraba, photo by rawpixel

Kako se izboriti sa njima?

Najpre se moramo pomiriti sa time da takav oblik ponašanja predstavlja stvarnost. Bez toga ljudsko društvo bi se verovatno razvijalo neverovatnom brzinom i neprirodnim tokom. Mi ne bi poznavali pojam ljubavi, jer ne bi imali njenu suprotnost – mržnju. Ne bi znali šta znači uspeh jer bi sve i svi  bili uspešni. Ta vrsta gmizavaca koji vas ruše na dno su samo još jedna prepreka na putu. Oni su vaša motivacija, vaš podstrek i ono što vas čini i jačim, boljim i pametnijim.

Vaše je da birate, sigurno imate oko sebe i ljude koji vas podstiču i guraju. Oni veruju u vas i vaša pažnja mora biti na njima i uspehu. Nemojte davati na značaju nekoj tamo maloj osobi.

Jednom kada prijatelj, supruga pa čak i osoba iz vaše familije počne da vas drži u mestu i pokazuje ljubomoru, vi zastanite. Poslušajte šta ta osoba ima da kaže. Smireno, gledajući u nju kao u šolju kafe. Kada ona završi svoje, vi samo klimnite glavom i uradite onako kako vi želite. Ne dozvolite sudiji u vama da Vam nabije osećaj krivice za to. Terajte svoje.

Ponekad su i oni ta vaša granica “zone komfora“, a vaše je da napravite korak i izađete iz nje. Ne postoji sila niti neko tamo malo ljudsko biće koje vas može zaustaviti jednom kada odlučite da nešto uradite i ostvarite.

Savet dana: Ne budi kraba.

Zaprati nas na instagramu!