Da li ste ikada čuli za pojam “unutrašnji sudija“ i da li znate kako se on stvara? Doći ćemo do toga. Koliko puta ste na ulici zatekli majku ili oca sa detetom, dete, čija svest o sopstvenom postojanju još uvek nije dovoljno razvijena i roditelj koji sebi daje za pravo da na to malo izgubljeno stvorenje galami pred ljudima i svetom, zato što je eto, dete palo ili razbilo čašu. Za to nevino biće, koje ne poznaje razliku između dobrog i lošeg, već samo po urođenoj dečijoj intuiciji uvek bira dobro, za njega je svet beskonačno mesto istraživanja. To je njegova radionica, u kojoj uz pomoć roditelja uče šta se sme, a šta ne. Tu se u pozadini nesvesno rađa i njihov budući unutrašnji sudija, onaj koji će im kada odrastu stalno govoriti u uvo o njihovim postupcima. Od nas zavisi da li će taj sudija biti kritičar, podrška ili zlatna sredina. Na tom mestu, u toj radionici deca se uče kontrastu i životu pragmatično, a to “držanje bukvara“ ne znači apsolutno ništa, onda kada je nešto već urađeno.Own by Anna K on Unsplash – Sudija u nama

Ženke orla svog partnera biraju na osnovu toga, koliko je puta voljan i sposoban da grančicu koju ona ispusti sa visine donese natrag njoj u kljun, jer kasnije kada dođe vreme da uče mlade letenju, od ušuškanog utočišta i toplih krila koja ih štite od kiše, kao i hrane donešene “na tacnu“, mladi orlići se nađu u situaciji gde su iznenada sami u golom gnezdu, gledajući svoju majku kako na daljini glođe recimo ribu. Uplašeni, ne znajući šta se desilo sa njihovim pređašnim životom, primorani da izađu iz sopstvene zone komfora, oni dolaze u kontakt sa svojom prvom lekcijom, lekcijom letenja, a zatim i lova na plen. I sve vreme na tom njihovom putu, otac i majka su ti koji ih prate, uče, nadgledaju i bez i jedne reči pripremaju njihovo samopouzdanje i um za život. Uče ih lekcijama koje će se večno prenositi.

Own by Alex Guillaume Unsplash
Own by Alex Guillaume Unsplash – Sudija u nama

Dakle mladi su uglavnom slika i prilika svojih roditelja, decu praviti može svako, ali praviti ih bez uslova i ne posvetiti im dovoljno adekvatne pažnje je greh. Roditelj koji je nezadovoljan sopstvenim životom i poslom, a u kuću ulazi namršten, vidno nervozan i iskazuje nezadovoljstvo jer nije recimo spremljen ručak, galami na ženu, a zatim sedne i zapali cigaru i pokazuje tom detetu koje gleda sav taj loš primer koje će ono vrlo verovatno postaviti kao standard kasnije u životu. Podsvest je moćno oružje i ono ima svog govornika, taj unutrašnji sudija. Sve vaše navike, rečenice i misli ti mališani upijaju, gledajući vas kao Boga, jer vi ste za njih izvor informacija, njihov budući sudija. Sledeći put zagrlite svoju decu, podarite im osmeh sa vrata i recite im da su vam nedostajali, recite im kako su prosto lepi danas i pogledajte taj crtež koji vam uporno turaju u ruke. Tako ćemo stvarati generacije dece, odrasle u ostvarenim porodicama i bićemo ponosni i sigurni kome ostavljamo ovaj svet. “A generation of men raised by women – Generacija muškaraca, podignuta ženama“ – iz filma Borilački Klub, a dakle svetu su više od toga potrebne generacije podignute na temeljima zdravog razuma, vrednosti i kvalitetnih primera. Deca buduće vođe, puna samopouzdanja i ljubavi.

Autor: Marko Krstić 

Zaprati nas na instagramu!